H A L U A N S i s w a | Bersahsiah, Dekat Bererti

Tuesday, March 23, 2010

1

HALUANSiswa Bersama KeARAH @ ALERT 1

 • Tuesday, March 23, 2010
 • BroHamzah
 • Share


 • Seramai 143 pimpinan remaja berserta lebih 60 fasilitator HALUANsiswa dari seluruh negara telah berkampung selama tiga hari dua malam di Eagle Park Resort & Spa, Sungai Batu Pahat untuk menghadiri ProACTIVE Leaders Retreat (ALERT) 2010 atau lebih dikenali sebagai Perkhemahan Pewaris Remaja HALUAN Kebangsaan (PeWARIS 5) di sini.


  Bertemakan "Singa di Siang Hari, Rahib di Malam Hari", program yang kali kelima diadakan ini menampilkan beberapa tokoh, antara lainnya Tuan Haji Mohd. Abdoh Zainal Abidin yang membentangkan kertas kerja "Youth in Islamic Renaissance", al-Fadhil Ustaz Haji Abdul Hadi Osman, "Islam and Da'wah" dan Tuan Haji Abdul Nasir Salleh, "Collective Da'wah".  Turut bersama dengan program tahunan Kelab Remaja HALUAN (KeARAH) Nasional ini ialah beberapa tokoh belia iaitu saudara Mohd. Fadhli Mohd. Diah (Setiausaha KeARAH Nasional), al-Fadhil Ustaz Ahmad Muhtad Yusoff (Timbalan YDP II HALUAN Kedah) dan Ustaz 'Ali 'Irfan Jamalludin (Ahli Majlis Tertinggi HALUANsiswa) sebagai panel forum yang mendiskusikan usul "Dakwah atau Dakwa?" bersama moderator, Ustaz Afdholul Rahman Che Ani. Turut turun hadir untuk berkongsi dalam PeWARIS kali ini ialah Cikgu Azmi Bahari, Ustaz Fazlon dan Cikgu Md Adi.

  Kemuncak ALERT2010 ialah Ucaptama Khas oleh Prof. Madya Dr. Abdullah Sudin Abdul Rahman, Presiden HALUAN yang membentangkan kertas kerja bertajuk "Youth in Islamic Renaissance" pada Sabtu malam. Beliau kemudiannya menyempurnakan Simbolik Perlancaran Portal Rasmi KeARAH Nasional. Beliau sempat menyatakan rasa gembira beliau berhadapan dengan peserta ALERT2010 selaku pemimpin remaja di negeri masing-masing dan melafazkan harapan tinggi beliau kepada mereka untuk terus berakhlak, mendidik dan berbakti kepada masyarakat.


  Terdahulu, peserta dihidangkan dengan pelbagai aktiviti yang mencabar antara lainnya XPDC Utopia yang menyaksikan bandar Kangar dibanjiri dengan gelombang hitam, kuning dan putih setelah para peserta menyerbu jalan, lorong dan kedai untuk masuk berhadapan dengan masyarakat secara lebih dekat dengan jalan-jalan mencari mentee. Selain XPDC Utopia, peserta juga menjalani modul CounterStrike, Think Tank, Synergy dan Break the Ice.

  1 Responses to “HALUANSiswa Bersama KeARAH @ ALERT 1”

  Anonymous said...
  April 7, 2010 at 9:12 PM

  salam ,
  Keep-up , semuga menjadi Pemimpin Tarbiah & Dakwah yang beramal dan ikhlas dimasa depan dizaman cabaran kini.Amin


  Post a Comment

  Mars HALUAN


  MusicPlaylistRingtones
  Create a playlist at MixPod.com

  Subscribe