H A L U A N S i s w a | Bersahsiah, Dekat Bererti

Sunday, April 4, 2010

0

Lifeline 4 Gaza di Kuantan Pahang dilancarkan!

 • Sunday, April 4, 2010
 • BroHamzah
 • Share

 • Pengerusi Haluan Palestin Malaysia, Tn Hj. Norazman b Samsudin

  LIFELINE 4 GAZA` PERINGKAT DAERAH KUANTAN, PAHANG DI LANCARKAN

  HALUAN Pahang melalui Badan Gabungan NGO Islam Pahang ( BARAKAH ) telah berjaya mengadakan program Roadshow `Lifeline 4 Gaza` , Talian Hayat Untuk Gaza pada 2-3 April 2010 bertempat di Masjid Syaidina Umar Al Khattab, Perkampungan Cenderawasih, Kuantan.

  Dengan mengutarakan tema ` Menerobos Tembok Kematian` , program ini berjaya menarik perhatian, kehadiran dan sumbangan derma yang menggalakkan dari masyarakat tempatan. HALUAN Pahang sebagai penyelaras program ini turut mendapat kerjasama erat dari ahli gabungan NGO Islam Pahang termasuklah JIM, ISMA, ABIM, Yayasan Amal, Nadwah Islamiah dan lain-lain.

  Antara tujuan utama program ini adalah untuk mempromosikan projek `lifeline 4 Gaza` di peringkat daerah Kuantan khasnya dan Negeri Pahang amnya. Promosi projek bagi menarik simpati masyarakat untuk mendapatkan sumbangan derma mengisi tabung dana membantu rakyat Palestin yang kini sedang menderita akibat keganasan dan kepongan rejim Yahudi laknatullah melalui tembok besar yang dibina sebagai penjara besar kematian.

  Program bermula dengan pembacaan khutbah Jumaat mengenai Palestin oleh Tn Hj Norazman. Di sebelah malamnya diadakan ceramah dan tayangan khas pengalaman Pengerusi HALUAN Palestin Malaysia, Tn Hj Norazman b Samsudin menyertai projek Viva Palestin 3 yang penuh dengan peristiwa tragis di samping berkongsi infomasi mengenai situasi sebenar di Gaza kini. Ceramah beliau telah berjaya membuat hadirin teruja dengan hujah dan lontaran pengalaman tarbawi yang realistik dan meyakinkan.
  HALUANITA dan puteri HALUAN turu membantu


  Sebagai menambahkan keberkesanan program ini, urusetia telah menjemput Pegawai Agama Daerah Kuantan untuk menyampaikan ucapan aluan. Sebagai simbolik kepada pelancaran program ini, Pengerusi Haluan Palestin Malaysia, Tn Hj. Norazman b Samsudin telah menyerahkan `tabung derma` kosong kepada wakil Pegawai Agama Islam mewakili masyarakat daerah Kuantan untuk dipenuhkan dengan sumbangan wang derma untuk disalurkan kepada penduduk Islam di Gaza Palestin.

  Malam kedua ceramah disampaikan oleh Ustaz Hasanudin b Mohd Yunus, Pengerusi Aqsa Syarif dari Johor yang membawa tajuk perancangan jahat yahudi untuk memusnahkan Islam dan umat Islam di seluruh dunia. Acara lain termasuklah pameran Palestin, jualan amal, ceramah untuk muslimat, peraduan mewarna dan melukis kanak-kanak, pemeriksaan kesihatan, motivasi pelajar, qiamullail dan kuliah subuh.

  Sambutan masyarakat kepada program ini menggalakkan namun masih kurang memberangsangkan. Ini mungkin kerana program diadakan di masjid dimana hanya mereka yang biasa ke masjid sahaja yang memanfaatkan sambutan ini. Masyarakat sekitar masih kurang mengambil perhatian kepada program ini walaupun promosi dan hebahan telah dibuat dengan sewajarnya.

  Alhamdulillah, sepanjang 2 hari program ini dijalankan, sumbangan derma yang diterima dari masyarakat bagi mengisi tabung dana `lifeline 4 Gaza ini amat menggalakkan. Sejumlah RM 13,000 berjaya dikumpulkan termasuklah melalui kutipan pada solat jumaat. Jumlah ini diluar dari jangkaan dimana awalnya sasaran Urusetia dianggarkan sebanyak RM 7-10K sahaja. Ada dikalangan pengunjung muslimat yang sudi menderma sebentuk cincin emas dan sepasang anting-anting emas bagi membuktikan betapa kasih dan sayangnya kepada saudara mereka di Gaza.

  HALUAN Pahang yang menjadi penyelaras program ini bersyukur kerana ianya dapat dijalankan dengan lancar berkat kerjasama semua NGO dalam gabungan Barakah. Program ini telah berjaya menarik kembali perhatian masyarakat kepada isu Palestin ini yang terhenti selepas serangan besaran rejim Israel ke atas Gaza pada penghujung tahun 2008.

  InsyaAllah , HALUAN Pahang bersama Barakah akan berusaha melanjutkan lagi program roadshow `lifeline 4 Gaza ini diseluruh daerah di Negeri Pahang ini. Justeru itu komitmen dan kerjasama semua pihak amat diharapkan khususnya daripada pihak berkuasa yang berkenaan.

  HALUAN Pahang serta Barakah juga ingin merakam dan menyampaikan ucapan jutaan terima kasih dan penghargaan kepada Pengerusi dan semua AJK, Pegawai Masjid Syaidina Umar Al Khattab, Cenderawasih yang telah memberi bantuan dan kerjasama padu bagi menjayakan program ini. Juga kepada pihak media / akhbar yang memberi liputan program ini serta kepada semua pihak dan individu yang telah memberi sumbangan derma bagi mengisi dana untuk Palestin ini. Dengan komitmen ini , InsyaAllah akan mampu memanjangkan lagi `talian hayat untuk Gaza ` ini sebagai benteng pertahanan terakhir Palestin dan simbol kekuatan Islam bagi membebaskan Masjidil Aqsa serta menghalau Yahudi laknatullah dari bumi yang bertuah ini.

  0 Responses to “Lifeline 4 Gaza di Kuantan Pahang dilancarkan!”

  Post a Comment

  Mars HALUAN


  MusicPlaylistRingtones
  Create a playlist at MixPod.com